Mattijs LOUWYE (°Veurne, 1992) begon op 4 jaar met cello en op 9 jaar met orgel. Zijn eerste muzikale opleiding kreeg hij in zijn geboortestad aan de Stedelijke Muziekacademie van Veurne. Vervolgens zette hij zijn studies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen. Hij studeerde er orgel bij Joris Verdin, cello bij France Springuel, harmonie bij Alain Craens en contrapunt bij Peter Thomas. Als organist nam hij deel aan masterclasses bij Gary Verkade (SE), Esteban Landart (ES), Ville Urponen (FI), Erwin Wiersinga (NL), Theo Jellema (NL) en Harald Vogel (DE). Als cellist specialiseerde hij zich in de historische uitvoeringspraktijk bij Frank Agsteribbe, Ewald Demeyere, Christoph Dangel (DE) en Ronan Kernoa (FR). Orkestervaring deed hij reeds op onder dirigenten als Philippe Herreweghe, Edo de Waart (NL) en Ricardo Minasi (IT). Daarnaast verdiepte hij zich in het harmonium en het klavecimbel. Internationaal kreeg hij de kans om op prestigieuze historische orgels te mogen spelen van A. Cavaillé-Coll, A. Schnitger, R. & F-H. Clicquot, Dom Bédos, C. Müller, etc.

Van 2008 tot 2015 was hij als organist verbonden aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk (J. Klais orgel) van De Panne. In de zomer van 2015 werd hij geselecteerd voor deelname aan het 7de Internationaal M.K. Čiurlionis Orgelconcours te Vilnius (LT). In juni 2016 behaalde hij zijn Masterdiploma orgel met felicitaties van de jury. Zijn scriptie handelde over de Messe à trois voix van César Franck en bracht heel wat nieuwe inzichten. In juni 2017 behaalde hij eveneens met de hoogste onderscheiding zijn Masterdiploma cello. Als onderdeel van zijn Masterproef cello bracht hij een programma rond Franse salonmuziek van orgelcomponisten.

Mattijs heeft een passie voor kamermuziek. Sinds enkele jaren musiceert hij samen met organist Koen Maris. ‘Duo Strings & Pipes’ treedt op in zowel de bezetting cello-orgel als orgel 4-handig/voetig. Met altvioliste Lieselotte Crols vormt hij het ‘Duo Falk’, waarmee hij het onbekende repertoire altviool-orgel, alsook altviool-cello, exploreert. Beide duo’s werden met de publieksprijs bekroond tijdens het Internationaal Orgelfestival van Kortrijk. Verder is hij cellist van het Fluitkwartet ‘Ensemble Am@dee’, dat op hun programma steevast muziek van W.A. Mozart speelt naast muziek uit nieuwere tijden. Mattijs concerteerde reeds op de Internationale Orgelfestivals van Antwerpen, Brussel (Palais des Beaux Arts), Ieper, Leuven, Mechelen, Oostende, Turnhout en Veurne-Nieuwpoort. In het najaar van 2018 werkte hij mee aan de CD “Jong Vlaams Orgeltalent”, een realisatie van het tijdschrift Orgelkunst, waarop hij Pièce de Fantaisie van L. Crols opnam. Als leerkracht cello is hij verbonden aan de Muziekacademies van Blankenberge, Diksmuide en Veurne en als leerkracht orgel aan het Stedelijk Conservatorium van Kortrijk. Momenteel volgt hij de opleiding tot Suzuki leerkracht cello bij Chantal Darietto-Latil en Ruben Rivera in Lyon en Marseille.

Mattijs bespeelt met een strijkstok van Thomas Acker een cello van Falk Johannes Peters, Aken 2004.

  • w-facebook
This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now